Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski na parze z jogurtem i jeżynami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szkl
żółtko jajek 1 szt
drożdże 1 dag
masło 1 łyżka
cukier 1 łyżka
mleko ciepłe 1/2 szkl
sól do smaku
jeżyny 1/2 szkl
jogurt owocowy 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski na parze z jogurtem i jeżynami

Do miski wsypać cukier, rozkruszyć drożdże wlać ciepłe mleko, 1 łyżkę mąki, wymieszać, odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut. Gdy rozczyn wyrośnie dodać żółtko, szczyptę soli i pozostałą mąkę, wyrobić ciasto, wlać rozpuszczone masło i jeszcze przez chwilę wyrabiać. Naczynie z ciastem przykryć odstawić w ciepłe miejsce aż wyrośnie. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć na stolnicę posypaną mąką. Wyrobić jeszcze około minuty następnie rozwałkować na wysokość 1 cm, wykrawać szklanką krążki i układać na stolnicy, odłożyć w ciepłe miejsce aby podrosły. Do garnka wlać wodę, włożyć sitko, zagotować wodę, ułożyć kilka klusek, przykryć pokrywką. Kluski trzymać na parze przez 5-6 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 03.03.2013 08:55
świetne,palce lizać
IlonaAlbertos 26.10.2012 00:54
Muszą smakować wyśmienicie.
Kas2 22.04.2012 23:15
najlepsze!
Iwusia 06.03.2012 23:10
pycha - lubię takie obiadki
BernadettaP 06.02.2012 09:59
Uwielbiam parowce !
misia53 28.01.2012 19:18
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak