Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantna zupa rybna z ryb mieszanych i warzyw

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

papryka czerwona 1 łyżka
głowy ogony ryb
oliwa 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
chilli 1 szczypta
mieszanka warzyw 200 g
kartofle 2 szt.
sól 1 łyżeczka
bulion warzywny 500 ml
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
ziele angielskie 4 szt
mąka kukurydziana 1 łyżeczka
pasternak 1/2 łyżeczki
Gorczyca biała cała Prymat 1/2 łyżeczki
Kminek mielony Prymat 1/2 łyżeczki
łosoś 300 g
papryka czerwona 1/2 łyżeczki
papryka zielona 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantna zupa rybna z ryb mieszanych i warzyw

Kroki postępowania

1
Do garnka wkładamy głowy i ogony ryb, dodajemy 1 łyżeczke soli, ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy około 15 minut. Następnie wkładamy dzwonka różnych ryb czyli łososia, szczupaka, okonia i gotujemy 10 minut.
Krok 1 - Pikantna zupa rybna z ryb mieszanych i warzyw foto
2
W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, oraz mieszankę warzyw i plastry kartofli, doprawiamy 1 łyżką mieszanki z czerwonej i zielonej papryki w płatkach, gorczycy, pasternaku i kminku oraz odrobinę soli, 1 łyżkę czerwonej papryki i podsmażamy 4 minuty cały czas mieszając.
Krok 2 - Pikantna zupa rybna z ryb mieszanych i warzyw foto
3
Następnie wlewamy odcedzony wywar rybny, możemy wlać 600 ml bulionu warzywnego lub kostkę warzywna i 600 ml wody, kawałki ugotowanych ryb i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut. Gdy warzywa będą miękkie możemy zagęścić zupę łyżeczką mąki kukurydzianej z niewielką ilością wody, albo niewielka ilością gotowej zasmażki.
Krok 3 - Pikantna zupa rybna z ryb mieszanych i warzyw foto
4
Zupę rozlewamy do miseczek, na wierzchu układamy kawałki łososia i dekorujemy natką pietruszki.
Krok 4 - Pikantna zupa rybna z ryb mieszanych i warzyw foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 02.02.2012 20:13
za rybnymi nie przepadam, ale Twoja prezentuje się tak apetycznie, że chyba bym ją zjadł w mgnieniu oka
Ewa104 16.01.2012 17:23
Nie jadłam zupy rybnej.Ale Twojej chętnie bym spróbowała.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak