Sposób przygotowania

CIASTO:
Zmieszać suche składniki, dodać margarynę i posiekać. W osobnej misce zmieszać jajko z sokiem cytrynowym i dodać do składników suchych. Szybko wyrobić, włożyć do lodówki na min. 1h
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczone i wyłożone(na spodzie) foremki do tatraletek, włożyć na 10 min do zamrażarki.
Rozgrzać piekarnik do 190 st. C
Ciasto przykryć folią aluminiowąi obciążyć ryżem lub fasolą, piec przez 15 min. Zdjąć folię i podpiekać, aż środek ciasta będzie suchy. Ostudzić.
MASA:
Wszystkie składniki masy(bez skórki cytrynowej) zmieszać w misce, którą należy umieścić na garnku z gotującą się wodą, na małym ogniu. Stale mieszając podgrzewać, aż masa stanie się gęsta. Przetrzeć przez drobne sitko. Ostudzić, wlać na spód i podpiec ok 10 min w temp 180 st.C. Ostudzić

Galaretkę rozpuścić w 0,5 szklanki wody, przestudzić, aby lekko stężała. Śmietanę ubić i stopniowo dodając galaretkę dalej ubijać. Wyłożyć na ostudzone babeczki.

Udekorować wg własnego pomysłu.

Z tego przepisu wychodzi ok 20 tartaletek

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Renata22

    miałam tę cudowną możliwośc spróbowania ich ;) super!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Cukiereczek13

    uwielbiam to ciasto na tartaletki :) z tym nadzieniem muszą być pyszne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !