Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rogaliki z makiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
drożdże 5 dkg
jajko 1 szt.
margaryna 20 dkg
cukier puder 2 łyżki
cukier wanilinowy 1 szt.
śmietana 12% 1/2 szklanki
mak 1/2 kg
cukier kryształ 20 dkg
jajko 2 szt.
margaryna 20 dkg
miód 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
mąka 1 łyżka
kakao 1 łyżka
olejek migdałowy 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: rogaliki z makiem

CIASTO:
Do mąki dodajemy roztopioną margarynę,jajko,cukier puder,cukier waniliowy i drożdże rozpuszczone w śmietanie.
Wyrabiamy ciasto,w razie potrzeby dodajemy tyle śmietany,żeby ciasto było elastyczne i dało się wałkować.


MASA MAKOWA:
mak sparzamy i mielimy w maszynce.
w garnku roztapiamy tłuszcz,dodajemy mak i pozostałe składniki oraz żółtka.całość mieszamy i smażymy na wolnym ogniu.
do gorącego maku dodajemy ubitą pianę z białek.


Ciasto partiami wałkujemy i wykrawamy trójkąty,nadziewamy masą i zwijamy rogaliki.
pieczemy w temp.170-200*C przez ok.1 godz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 29.09.2013 11:36
Rogaliki z czymkolwiek by były zawsze są przepyszne
ziutula
ziutula 16.01.2012 16:13
ładnie się upiekły
Monika111 15.01.2012 18:19
fajne rogaliki :)
Karolcia12 15.01.2012 17:37
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak