Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus pomarańczowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomarańcza 6 szt
śmietana 30% 250 ml
cukier puder 5-7 łyżek
melisa lub mięta do dekoracji
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Mus pomarańczowy

Pomarańcze sparzamy wrzątkiem. Odcinamy górne części owoców. Wydobywamy ze środka miąższ, tak abysmy otrzymali ze skórek \"miseczki\". Z miąższu wyciskamy sok - do potrawy będzie nam potrzebne 300 ml soku, resztę możemy zostawić do wypicia. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Sok ubijamy na parze z żółtkami i cukrem pudrem. Do gęstniejącego kremu, dodajemy żelatynę i miksujemy aż się całkowicie rozpuści i w masie nie będzie żadnych grudek.. Masę studzimy i wstawiamy do lodówki. Wówczas ubijamy śmietanę. Gdy zauważymy,że krem zaczyna gęstnieć na ściankach miski, mieszamy go z bitą śmietaną. Mus nakładamy do miseczek z pomarańczy i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Super wygląda udekorowany listkami mięty lub melisy i kawałeczkami pomarańczy. Mnie wyszło sześć porcji musu,jednak musimy pamietać, żę zależy to od wielkości pomarańczy, czyli naszych miseczek :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smerfetka79 02.07.2012 23:59
Pięknie podany:)
Dorian 12.06.2012 13:27
wyglada bosko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak