Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka z jabłkiem i cebulką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbka drobiowa 50 dag
jabłko kwaśne 2 szt
cebula 2 szt
olej do smażenia
mąka kilka łyżek
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka z jabłkiem i cebulką

Wątróbkę dokładnie oszyszczamy z \"niedoskonałości\", czyli wszelkich błonek itd. Kroimy na mniejsze części. Starannie suszymy ją np. za pomocą papierowych ręczników , aby jak najmniej nam później na patelni \"strzelała\". Obtaczamy w mące.Podsmażamy 2-3 minuty na rozgrzanym dość mocno tłuszczu aż się z wierzchu \"zetnie\"i zarumieni.Zdejmujemy z patelni. Na drugiej patelni szklimy na oleju cebulkę pokrojoną w półkrążki. Dodajemy do niej jabłko pokrojone w sporą kostkę (około pół pokrojonego jednego jabłka zostawiamy na później) , wątróbkę, solimy , pieprzymy i zmniejszamy ogień . Ja duszę pod przykryciem na malutkim ogniu taką wątróbkę dość długo, nawet około 20 minut,bo lubię bardzo dobrze wysmażoną, mięciuteńką. Jeśli jednak chcecie , aby wasza cebulka i jabłka nie zmiękły przesadnie, możecie czas duszenia skrócić troszkę. Kilka minut przed końcem duszenia posypujemy wątróbkę pozostałym jabłkiem. . Jemy oczywiście na gorąco , z ziemniaczkami np.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renia1 22.02.2012 21:38
no no pieknie podana

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak