Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królik po belgijsku w piwie

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

królik 1
boczek wędzony 100 g
śliwki suszone 100 g
piwo 0.5 l
tymianek 1/2 łyżeczki
natka pietruszki 2 łyżki
sól
pieprz
mąka 30 g
olej
bulion 0.5 l

Przepis i sposób przygotowania na: Królik po belgijsku w piwie

Królika myjemy i dzielimy na części. Rozgrzewamy w brytfannie tłuszcz i obsmażamy na nim mięso. Gdy się zrumieni, dodajemy pokrojony dość drobno boczek, oprószamy mąką, posypujemy tymiankiem, natką, solą i pieprzem. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Następnie zalewamy królika piwem i bulionem, po czym dodajemy suszone śliwki. Dusimy na wolnym ogniu przez półtorej godziny.
Zamiast piwa można też dodać do mięsa, na sposób francuski, pół litra czerwonego wytrawnego wina.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak