Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierś z kaczki glazurowana miodem z brukselką i sosem curry

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kaczki 2 szt.
brukselka 1/2 kg.
ananas świeży 1/4 kg.
bulion drobiowy 3/4 szkl.
śmietana 1/2 szkl.
masło 2 łyżki
olej słonecznikowy 2 łyżki
sos sojowy 3 łyżki
kukurydza w puszce 3 łyżki
miód pszczeli 4 łyżki
płatki migdałowe 6 łyżek
Przyprawa curry orientalna Prymat 4 łyżeczki
sól i pieprz
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: pierś z kaczki glazurowana miodem z brukselką i sosem curry

brukselka jeśli jest mrożona to rozmrozić ją,kukurydzę osączyć z zalewy,ananasa obrać usunąć twardy środek pokroić w drobną kostkę,piersi kaczki umyć usunąć skórkę na patelni rozgrzać łyżkę masła i oleju obsmażyć piersi z każdej strony po 2min.podlać sosem sojowym oprószyć pieprzem i smażyć jeszcze 3 min.z każdej strony,zdjąć mięso z patelni zawinąć każdą pierś w folię aluminiową i odstawić,do pozostałego tłuszczu na patelni dodać resztę masła wsypać pokrojony ananas,kukurydzę i płatki migdałowe usmażyć całość przez 2min.dodać brukselki,curry wymieszać chwilę smażyć podlać bulionem,dodać śmietanę doprawić do smaku solą i pieprzem całość wymieszać i gotować pod przykryciem 10min.usmażone piersi posmarować z każdej strony miodem i ułożyć na kratce ustawionej nad rozgrzanym grillem do 250st.glazurować mięso z każdej strony przez minutę,brukselkę doprawić do smaku solą,pieprzem,sokiem z cytryny oraz miodem,gotowe mięso układać na talerzach obok położyć brukselkę i polać całość sosem,podawać z pieczonymi ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak