Sposób przygotowania

Wątróbkę myjemy, usuwamy błony i zalewamy mlekiem. Wstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki. Osaczamy i kroimy w 3-cm kostkę. Cebule obieramy, kroimy w talarki, zalewamy niewielka ilością wody. Dodajemy łyżkę masła, cukier i ocet, Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut, aż woda odparuje. Na patelni roztapiamy masło, Wątróbkę smażymy kilka minut na dużym ogniu (powinna być różowa w środku), doprawiamy pieprzem i sola, Cebule i wątróbkę przekładamy na półmisek i przykrywamy, aby nie wystygły. Do tłuszczu ze smażenia wlewamy piwo i podgrzewamy kilka minut na średnim ogniu. Zdejmujemy i mieszamy ze śmietaną, Sosem polewamy wątróbkę z cebula, Podajemy z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !