Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto makowe z masą orzechową

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier puder 20 dkg
żółtka gotowane 6 szt
margaryna 30 dkg
proszek do pieczenia 1 szt
dżem 1/2 szt
masa makowa 1 szt
Masa orzechowa: cukier 1/2 szkl
mleko 1/2 szkl
orzechy mielone 10 dkg
margaryna 20 dkg
ciasto kruche 1/2 kg
mąka 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto makowe z masą orzechową

składniki z ciasta kruchego, oprócz dżemu i masy makowej zagnieść i podzielić na dwie części. Jedną część upiec, drugą część dać na blachę, posmarować dżemem, wyłożyć masą makową i upiec.

Zrobić masę orzechową: orzechy, cukier, mleko i łyżkę Kasi zagotować i wystudzić. Utrzeć resztę Kasi i połączyć z wystudzoną masą.

Przekładać: placek kruchy z makiem posmarować masą orzechową i przełożyć plackiem kruchym. Udekorować dowolnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 04.02.2013 19:19
Fajnie wygląda;)
Ada-Gaba 20.12.2012 13:59
śliczne i pewnie przepyszne
Elżbieta17 02.10.2012 08:58
w sam raz do kawki:)
Agata B 30.05.2012 13:13
wygląda bardzo zachęcająco:)))
Kaja35 18.03.2012 12:10
smacznie
angelika14 21.02.2012 13:25
Wygląda apetycznie
agnieszka214 15.01.2012 17:01
apetyczne
iziona 15.01.2012 09:17
Wyglada bardzo apetycznie :)
octo 15.01.2012 08:29
pięknie wygląda na zdjęciu:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak