Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort orzechowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 20 dag
cukier 20 dag
cukier wanilinowy 2 opakowania
proszek do pieczenia 1 opakowanie
mąka 10 dag
mąka ziemniaczana 10 dag
orzechy laskowe 10 dag
śmietana kremowa 30% 1/2 kg
cukier puder 2 łyżki
orzechy włoskie 20 dag
jaja 6 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Tort orzechowy

Masło ucieramy z 1 cukrem wanilinowym i połową cukry zwykłego, stopniowo dodajemy żółtka. Białka razem z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Łączymy z masą. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i posiekane drobno orzechy laskowe. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Pieczemy 3 krążki. Śmietanę ubijamy z drugim cukrem wanilinowym, dodajemy pokruszone orzechy włoskie. Ciasto przekładamy śmietanką. Wierzch smarujemy nią również, posypujemy orzechami i cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 16.01.2012 11:27
supcio

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak