Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z cielęciny z farszem chlebowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cielęcina bez kości 1 kg
oliwa 3 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
sok z pomarańczy 1/2 szkl
cebula 1 szt
otarta skórka pomarańczowa 1 łyżka
smalec 1 łyżka
boczek 10 dag
wino białe wytrawne 3 łyżki
jajko 1 szt
śliwki suszone 1/2 szkl
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
bazylia 1/2 łyżeczki
tymianek 1/4 łyżeczki
mięta 1/4 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku
angielskie ziele
chleb razowy 1/2 tarty

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z cielęciny z farszem chlebowym

Mięso umyć, osuszyć, przeciąć wzdłuż tak aby powstał płat mięsa. Zbić tłuczkiem, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Suszone śliwki zalać winem. Posiekaną cebulę i boczek podsmażyć na rozgrzanym smalcu, wsypać chleb, bułkę tartą, smażyć przez kilka minut. Następnie dodać skórkę z pomarańczy, pokrojone śliwki, zioła, przyprawy, jajko, wszystko dokładnie wymieszać. Na przygotowane mięso wyłożyć farsz, zwinąć w roladę, obwiązać bawełniana nitką, włożyć do brytfanny.Oliwę wymieszać z angielskim zielem, posmarować mięso, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190 stopni, około 50-60 minut, polewając od czasu do czasu, sokiem z pomarańczy i powstałym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 20.10.2012 11:57
super pomysł
ankaryba 04.06.2012 09:04
brzmi ciekawie :-)
pipi765 18.01.2012 15:09
przepis może być super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak