Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z jeżynami i orzeszkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa 3 szkl
oliwa 3 łyżki
jeżyny 2 szkl
orzechy arachidowe 1/2 szkl
cukier do smaku
sól do smaku
woda 200 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z jeżynami i orzeszkami

Z mąki, ciepłej wody i z 1 łyżki oliwy zrobić ciasto. Orzechy arachidowe posiekać, lekko zrumienić na suchej patelni. Jeżyny umyć, osuszyć w papierowym ręczniku, wymieszać z orzechami i 1 łyżką cukru. Ciasto rozwałkować, szklanką wycinać krążki. Na każdy krążek ciasta ułożyć jeżyny z orzechami, złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy około 5-7 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madziela 02.08.2015 23:34
aaale mam na takie ochotę... :)
olkaaa 20.10.2012 11:47
ciekawy przepis
Motorek 17.02.2012 00:25
super nadzienie
BernadettaP 06.02.2012 10:18
Jeszcze nie jadłam z jeżynami, ale na pewno wypróbuję, gdy tylko się pojawią :)
Ewa6274879 25.01.2012 23:43
Ciekawe nadzienie do pierogów, musz? kiedy? wypróbowa?.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak