Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

piersi kurczaka z szynką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szpinak rozmrożony 12 dkg
ser ricotta 12 dkg
gałka muszkatołowa świeżo zmie szczypta
pierś kurczaka 4 szt
szynka parmeńska 4 plastry
masło 25 gram
oliwa 1 łyżka
cebulki małe 12 szt
mąka pszenna 1 łyżka
wino białe wytrawne 150 ml
wywar drobiowy 300 ml
sól
pieprz
pieczarki posiekane 12 plasterki

Przepis i sposób przygotowania na: piersi kurczaka z szynką

Szpinak wykładamy na sito i odciskamy,mieszamy z serem i gałką i doprawiamy solą i pieprzem.Nacinamy piersi kurczaka y powstały duże kieszenie i napełniamy je masą szpinakową każdą pierś owijamy dobrze plastrem szynki i spinamy wykałaczkami.Przykrywamy i schładzamy w lodówce.Na rozgrzanym maśle i oliwie smażymy piersi przez 3 minuty po każdej stronie a następnie przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego.Cebulę i pieczarki smażymy 3 minuty,dosypujemy mąkę mieszamy i stopniowo dolewamy wywar i wino,doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając.Doprawiamy d smaku solą i pieprzem.Kurczaka zalewamy sosem.Mięso pieczemy w piekarniku 20 minut w 200 stopniach następnie przewracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 10 minut.Wyjmujemy wykałaczki.Podajemy z sosem piure z marchwi i gotowaną fasolką szparagową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Norgiusz 06.04.2012 08:20
mniam
Norgiusz 06.04.2012 08:20
mniam
Katarzyna/kate1980 16.01.2012 20:10
ciekawy pomysł
anja3107 15.01.2012 15:02
ekstra
krokodyl 15.01.2012 00:39
głóg,głód czuję.....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak