Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ananas w rumie

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ananas 1
cukier 5 łyżek
woda 100 ml
rum 40 ml
mięta świeża 8 listków

Przepis i sposób przygotowania na: Ananas w rumie

Odkrawamy z ananasa dolną i górną część. Obieramy ze skóry. Jeżeli owoc jest dojrzały, intensywnie żółty, a miąższ jest miękki, możemy go przekroić wzdłuż i połówkę jeszcze raz przeciąć wzdłuż. Z każdego kawałka usuwamy grube części. Jeżeli ananas nie jest wystarczająco dojrzały, kroimy go najpierw w plastry, a potem na kawałki. W garnku z wodą rozpuszczamy cukier i dolewamy rum. Gotujemy razem, aż powstanie syrop. Jeżeli nie chcemy, by alkohol się zredukował, dodajemy rum dopiero na koniec. Polewamy kawałki ananasa rumowym sosem, dobrze mieszamy i wstawiamy do schłodzenia do lodówki. Krótko przed podaniem dekorujemy pokrojonymi w paski listkami mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 14.01.2012 23:12
fajny egzotyczny deser, poproszę dużą porcję ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak