Sposób przygotowania

Odkrawamy z ananasa dolną i górną część. Obieramy ze skóry. Jeżeli owoc jest dojrzały, intensywnie żółty, a miąższ jest miękki, możemy go przekroić wzdłuż i połówkę jeszcze raz przeciąć wzdłuż. Z każdego kawałka usuwamy grube części. Jeżeli ananas nie jest wystarczająco dojrzały, kroimy go najpierw w plastry, a potem na kawałki. W garnku z wodą rozpuszczamy cukier i dolewamy rum. Gotujemy razem, aż powstanie syrop. Jeżeli nie chcemy, by alkohol się zredukował, dodajemy rum dopiero na koniec. Polewamy kawałki ananasa rumowym sosem, dobrze mieszamy i wstawiamy do schłodzenia do lodówki. Krótko przed podaniem dekorujemy pokrojonymi w paski listkami mięty.

Komentarze

  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    fajny egzotyczny deser, poproszę dużą porcję ;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !