Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Parowańce z sosem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3,5 szklanki
drożdże 1,5 łyzeczki
cukier 1 łyzki
szynka wieprzowa 70 dag
woda 1,5 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Parowańce z sosem

Kroki postępowania

1
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać kilka łyżek ciepłej wody, wymieszać, postawić w ciepłym miejscu na 10 min.
Wlać rozczyn (drożdży z wodą) do mąki (3 szklanki) wymieszanej z solą, powoli wlewać wodę mieszając, powstanie ciasto jak na pierogi.
Ciasto wyrabiać przez 7-8 min., dosypując resztę mąki - (powinno dwukrotnie zwiększyć objętość).
Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, rozwałkować na grubość 2 cm, wycinać szklanką krążki, odstawić, aby ponownie trochę wyrosły.
Bułeczki układać na sitku i parować pod przykryciem.
Krok 1 - Parowańce z sosem foto
2
mięso smażymy, dusimy pod przykryciem aż będzie miękkie, dodajemy mąkę i śmietanę oraz przyprawy do mięsa wieprzowego, sól, pieprz
Krok 2 - Parowańce z sosem foto
3
wykładamy na talerz parowańce , polewamy sosem
Krok 3 - Parowańce z sosem foto
4
możymy podać z surówką
Krok 4 - Parowańce z sosem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 11.04.2012 21:12
imponujące ;)
edita15 09.02.2012 21:26
super!
Hanna11 23.01.2012 00:02
intrygująca nazwa
Natalia40 20.01.2012 23:40
uwielbiam
krokodyl 20.01.2012 00:19
ciekawa nazwa
mirosława4 17.01.2012 13:47
apetyczne
Anna152 17.01.2012 06:34
pycha
Anna152 17.01.2012 06:34
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak