Przepis i sposób przygotowania na: LODY CZEKOLADOWE !
Żółtka ubijamy mikserem, aż utworzą jasną masę o mocno powiększonej objętości. Wlewamy do nich mleko i znów podgrzewamy, tylko do zgęstnienie, ponownie mieszanka nie może (!) się zagotować. Następnie dodajemy stopioną czekoladę (250g) i mieszamy do połączenia składników.
Tak przygotowaną masę chłodzimy w lodówce co najmniej kilka godzin (najlepiej pozostawić ją w lodówce na całą noc).
Na koniec przelewamy masę do maszyny do lodów, dodajemy drobno posiekaną pozostałą czekoladę (200g) i postępujemy już według zaleceń producenta maszyny.
Lody można zrobić też bez użycia maszyny, ale w trakcie gdy zastygają, należy je co najmniej kilka razy przemieszać. Niestety robienie lodów bez maszyny jest dość pracochłonne i uważam, że i tak nie wyjdą tak gładkie i kremowe jak z maszyny.
Ja do lodów podałam karmelizowaną gruszkę. Moim zdaniem pasowała tu idealnie i Wam też polecam takie rozwiązanie.