Sposób przygotowania

Ryż kilkakrotnie płuczemy i zalewamy 2 szklankami wody (wg przepisów zalewa się 1 szklanką, ale ja dają więcej i ryż się dobrze gotuje i nie przypala). Gotujemy na średnim ogniu do czasu, aż ryż wciągnie całą wodę. Gotowy ryż polewamy 2-3 łyżkami octu ryżowego, mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
Tuńczyka odsączamy z zalewy i rozdrabniamy widelcem, a następnie mieszamy z majonezem.
Na 4/5 listka alg rozkładamy ryż – ja nakładam „kupkę” łyżką, a następnie zwilżonymi palcami rozkładam równomiernie (dzięki zwilżeniu palców ryż się nie lepi). Na ryżu układamy wałeczek z pasty z tuńczyka. Wolny brzeg alg smarujemy wodą, żeby się zlepił z resztą „roladki”. Łapiemy za brzeg maty i rolujemy. Odkładamy na bok „szwem” do dołu i w ten sam sposób przygotowujemy kolejne „roladki”.
Następnie za pomocą ostrego, cienkiego i zwilżonego wodą noża odkrawamy poszczególne porcje.
Podajemy z dobrym sosem sojowym (najlepsze są te z czerwonymi nakrętkami i lejkami z obu stron).

Komentarze

  • 1
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    chętnie spróbuję
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    luki1984

    też bym spróbował
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    luki1984

    też bym spróbował
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    bartek8585

    mmmm spróbuję przy najbliższej okazji.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    bartek8585

    mmmm spróbuję przy najbliższej okazji.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !