Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słowackie haluszki z bryndzą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 3
mąka 40 dag
jajko 2
sól
bryndza 12,5 dag
wędzony boczek 15 dag
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Słowackie haluszki z bryndzą

Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Lekko odcisnąć, wymieszać z mąką i roztrzepanymi jajkami, posolić. Ciasto powinno być miękkie, ale nie lejące. Boczek usmażyć. Jeśli jest chudy, dodać odrobinę oleju. W dużym garnku zagotować wodę i posolić. Czubkiem łyżki nabierać ciasto ziemniaczane, kłaść je na wrzątek. Gotować 2 minuty, licząc od chwili wypłynięcia. Odcedzić, gorące przełożyć do miski. Wymieszać z bryndzą. Posypać natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak