Sposób przygotowania

Grzyby namoczyć na 15 minut we wrzącej wodzie . Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i zostawić na 5 minut. Odcedzić i pokroić na kawałki ..Odcedzić i pokroić w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju .Podsmażyć na nim mięso rozdrabniając je w trakcie smażenia na małe kawałki .Dodać marchewkę , kapustę , grzyby , imbir i kiełki sojowe . Smażyć mieszając aż kapusta zmięknie ( ok. 3 minut ). Odcedzić farsz z nadmiaru oleju. Wymieszać z makaronem ryżowym . Doprawić do smaku sosem sojowym .
Na talerz wylać trochę piwa i maczać w nim z obu stron papier ryżowy. Układać na ściereczce .Zostawić na 2-3 minuty. Na każdy krążek kłaść pełną łyżkę farszu .Składać jak krokiety i zwijać w ruloniki .
W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Na gorący kłaść sajgonki. Smażyć obracając aż się zarumienią . Zdjąć z patelni i odstawić. Bezpośrednio przed podaniem jeszcze raz wkładać na gorący olej i dosmażyć do zarumienienia na złoto .
Podawać z sosem słodko-kwaśnym .

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jadzik

    na pewno wypróbuję:D
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Sajgonek jeszcze nigdy nie robilam, choc od jakiegos czasu nosze sie z zamiarem ich przygotowania. Apetycznie wygladaja, szczególnie ten papier ryzowy brzmi intgyrujaco!
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    bardzo lubię sajgonki
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnieszka/picola

    interesujące
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Juleczka20

    pyszności

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !