Sposób przygotowania

Poncz:

# 1 szklanka przegotowanej i wystudzonej wody
# 2 łyżki spirytusu
# aromat rumowy
# 2 łyżki cukru

Polewa:

# 1/2 puszki masy krówkowej
# 1/2 kostki margaryny
# Ponadto:
# dowolny dżem
# polewa czekoladowa

Ciasto makowe:

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę (dość długo). Dodajemy pozostałe składniki i pieczemy ok 30 minut.

Ciasto ciemne:

Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i pieczemy również ok. 30 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem.

Krem:

Odlewamy część mleka do rozrobienia budyniu. Resztę zagotowujemy. Do pozostałego mleka dodajemy obie mąki, żółtka, cukier oraz capuccino i dobrze rozprowadzamy. Wlewamy do gotującego się mleka cały czas mieszając do powstania budyniu. Studzimy. Margarynę ucieramy z budyniem.

Poncz:

Wszystkie składniki ponczu należy połączyć i wymieszać.

Ciasto makowe przekrawamy na pół i lekko nasączamy. Jedną część smarujemy dowolnym dżemem i wykładamy połowę przygotowanego kremu. Następnie kładziemy ciasto ciemne i dobrze nasączamy ponczem, smarujemy dżemem i wykładamy pozostały krem. Przykrywamy drugą częścią ciasta makowego i lekko nasączamy. Wierzch ciasta smarujemy masą krówkową utartą z margaryną. Ozdabiamy polewą czekoladową.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    katarzynka455

    pychotka
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Jest trochę pracy ale ciasto wygląda smacznie,więc warto się potrudzić.
  • 0
    original
    Opublikowano

    stokrotka

    bardzo ładnie się prezentuje

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !