Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka leśna

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

owoce 1 kg
spirytus 1/2 l
wódka 1 szkl
cukier 2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka leśna

Wybieramy dowolne owoce. Ja użyłam: maliny, porzeczki, jeżyny, borówki.
Owoce wrzucamy na słoika (bądź innego zamykanego naczynia).
Zasypujemy je cukrem oraz zalewmay spirytusem i wódką.
Mieszamy. Odstawiamy na 6 tygodni, co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie, filtrujemy nalewkę przez bibułę/gazę. Przelewamy do butelek, korkujemy i odstawiamy na kolejne 4-8 tygodni (w zależności od naszej cierpliwości)

Ja robiłam nalewki w sierpniu i idealnie się nadają na zimne jesienno-zimowe wieczory.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kanu83 18.06.2012 18:30
extra
Małgorzata106 05.06.2012 18:23
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak