Sposób przygotowania

Ziemniaki kroimy w plasterki, mięso mielimy, czosnek przeciskamy przez praskę, pomidory kroimy w plasterki, cebulę siekamy. Bakłażany kroimy w plasterki, zasalamy i odstawiamy na 30 min. Cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy mięso, czosnek, pomidory. Całość zalewamy winem. Doprawiamy. Osobno podsmażamy ziemniaki. Bakłażany osuszamy, oprószamy mąką i obsmażamy z obu stron.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy w nim warstwami: bakłażany, ziemniaki, mięso. Każdą warstwę zalewamy sosem beszamelowym, czynność powtarzamy. Wierzch zapiekanki posypujemy starty na tarce serem żółtym.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !