Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 1 szkl
masło 4 łyżki
pieczareki całe 50 g
sok z cytryny 2 łyżki
skórki startej z cytryny 1 łżeczka
startego żółtego sera 3 łyżki
bulion drobiowy 3 szkl
sól
pieprz
natka pietruszki 3 łżki

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto

Pieczarki obrać i pokroić w grube plasterki po czym przesmażyć na 2łyżkach rozgrzanego masła, wówczas dodać ryż, wymieszać i trzymać na ogniu ok. 3-4min.
Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i wlać 1szkl. bulionu, pozostawić na ogniu do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn i wlać resztę bulionu.
Całość wymieszać i nadal gotować pod przykryciem ok. 20min.
Przed podaniem dodać resztę masła i posypać startym serem oraz posiekaną natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 24.05.2013 13:35
Pyszne, bardzo lubię
Maniek2 05.09.2012 11:10
super
Wafelek2601 25.07.2012 12:31
Uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak