Sposób przygotowania

Grubą łodygę w karczochach uciąć przy nasadzie, usunąć środkowe włókna, odciąć górę na wysokości 1/3 karczocha, przyciąć ostre końce liści nożyczkami, posmarować przycięte miejsca cytryną. Zagotować lekko osoloną wodę z sokiem z cytryny (1 karczoch wymaga ok. 1 litra wody), wrzucić do gotującej się wody, żeby nie wypływały, przykryć je ciężkim naczyniem, gotować ok. 30-40 minut na wolnym ogniu, wyjąć, osuszyć, pozostawić do wystygnięcia.
Młode karczochy można jeść w całościrazem z łodygą. Dojrzałe pączki można nadziewać, gotować, smażyć. Dużego karczocha można ugotować i jeść liść po liściu (zeskrobywać zębami miąższ) - zanurzać w sosie holenderskim, winegret lub posypać grubą solą serce karczocha to mały, delikatny środek. Karczoch dobrze komponuje się z anchois, bazylią, jajkami, cytryną, parmezanem, pomidorami.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !