Sposób przygotowania

Miód przełożyć do rondelka, dodać cukier i masło. Podgrzewać, aż masło się rozpuści, a następnie przestudzić tak aby było tylko letnie. Do miodu dodać roztrzepane jajka i wymieszać. Mąkę wsypać do miski i wymieszać z kakao, przyprawą do piernika, sodą oraz proszkiem do pieczenia. W mące zrobić dołek wlać miód i dokładnie wszystko połączyć. Każdą suszoną śliwkę przekroić na pół lub jeśli są wyjątkowo duże to na trzy części. Dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto wyląc do formy wysmarowanej masłem (ja używam średniej wielkości keksówki) i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 50 minut ( do suchego patyczka).

Polewa:
200g masła lub dobrej margaryny
4-5 łyżek dobrego gorzkiego kakao
¾ szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
Do garnuszka włożyć masło lub margarynę i rozpuścić na jak najmniejszym ogniu. Dodać cukier puder, cukier waniliowy i kakao. Cały czas mieszając lekko podgrzewać (polewa nie może się zagotować) aż do połączenia się wszystkich składników i uzyskania aksamitnej konsystencji. Polewę przestudzić mieszając od czasu do czasu aby lekko zgęstniała i pola cną piernik. Ciasto odstawić przynajmniej na noc w chłodne miejsce. Po 2-3 dniach jest jednak dużo smaczniejszy niż świeży.
Smacznego!

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smaczne-pychotka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !