Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik ze suszonymi śliwkami i polewą czekoladową.

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód prawdziwy 1 szkl
cukier 1 szkl
masło 50 g
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 4 łyżeczki
mąka 500 g
jajko 2 szt
śliwki suszone 150 g
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik ze suszonymi śliwkami i polewą czekoladową.

Miód przełożyć do rondelka, dodać cukier i masło. Podgrzewać, aż masło się rozpuści, a następnie przestudzić tak aby było tylko letnie. Do miodu dodać roztrzepane jajka i wymieszać. Mąkę wsypać do miski i wymieszać z kakao, przyprawą do piernika, sodą oraz proszkiem do pieczenia. W mące zrobić dołek wlać miód i dokładnie wszystko połączyć. Każdą suszoną śliwkę przekroić na pół lub jeśli są wyjątkowo duże to na trzy części. Dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto wyląc do formy wysmarowanej masłem (ja używam średniej wielkości keksówki) i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 50 minut ( do suchego patyczka).

Polewa:
200g masła lub dobrej margaryny
4-5 łyżek dobrego gorzkiego kakao
¾ szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
Do garnuszka włożyć masło lub margarynę i rozpuścić na jak najmniejszym ogniu. Dodać cukier puder, cukier waniliowy i kakao. Cały czas mieszając lekko podgrzewać (polewa nie może się zagotować) aż do połączenia się wszystkich składników i uzyskania aksamitnej konsystencji. Polewę przestudzić mieszając od czasu do czasu aby lekko zgęstniała i pola cną piernik. Ciasto odstawić przynajmniej na noc w chłodne miejsce. Po 2-3 dniach jest jednak dużo smaczniejszy niż świeży.
Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

andrzej10 18.07.2012 00:06
smaczne-pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak