Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowa łączka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajek 4 sztuki
mąki 1 szklanka
cukru 1/2 szklanki
cukru waniliowego 1 opakowanie
kakao 2 łyżki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
wody 3 łyżki
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
zielonej galaretki 2 opakowania
truskawek 1/2 kg
wiórków kokosowych 1 paczka
budyniu śmietankowego 2 opakowania
mleko 1 litr
cukru 5 łyżek
rodzynek 3/4 szklanki
zimnej herbaty 1 szklanka
cukru 1 łyżka
alkohol

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowa łączka

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodać cukier wymieszany z cukrem waniliowym, żółtka i wodę. Powoli wmieszać kakao i cynamon połączony z mąką. Piec do suchego patyczka i zostawić do ostygnięcia.

Galaretki rozpuścić w trzech szklankach gotowanej wody i odstawić do stężenia. Truskawki umyć i osączyć na sicie.

Trzy szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozprowadzić budynie. Do gotującego mleka dodać wiórki kokosowe i chwilę gotować. Gdy masa zacznie gęstnieć dodać cukier i rozrobiony budyń. Gotować do zagęszczenia, cały czas mieszając. Dodać rodzynki i odstawić do lekkiego przestygnięcia.

Ostudzone ciasto nasączyć ponczem i wyłożyć masę budyniową. Na masie położyć truskawki lekko wciskając. Zalać tężejącą galaretką. Schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 03.05.2013 18:46
Ale apetyczne:):) Już nie mogę się doczekać truskawek...
Urszula5 08.04.2012 16:35
śliczne...
ewelinapac 02.07.2011 12:59
smaczne
Sloneczko222 23.09.2010 19:10
po prostu pycha:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak