Sposób przygotowania

Proces trwa 5 dni także zaczynamy odpowiednio wcześniej. Pierwszego dnia na dno słoika wsypuję 50g mąki żytniej (im większy typ mąki tym lepiej). Zalewam letnią, przefiltrowaną wodą około 60 ml. Dokładnie mieszam. Uzyskana masa powinna być gęsta lekko sztywna. Słoik przykrywam folią aluminiową i stawiam na kaloryfer (lub w inne ciepłe miejsce) na noc. Następnego dnia zakwas ponownie mieszam i również dodaję 50g mąki żytniej i 50ml wody. Mieszam i przykryty folią słoik wędruje ponownie na kaloryfer. Podobnie jest 3 i 4 dnia. 5 dnia z zakwasu odejmujemy potrzebną ilość na chleb resztę wstawiamy do lodówki . Taki zakwas będzie można dokarmić w każdej chwili co skróci nam czas robienia nowego zakwasu o parę dni.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    warto wiedzieć
  • 2
    original
    Opublikowano

    aginaa

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    kiedyś na pewno skorzystam
  • 0
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    Lubię chlebek na domowym zakwasie :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    Lubię chlebek na domowym zakwasie :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    Lubię chlebek na domowym zakwasie :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    Lubię chlebek na domowym zakwasie :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    Lubię chlebek na domowym zakwasie :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    Lubię chlebek na domowym zakwasie :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    Lubię chlebek na domowym zakwasie :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    Lubię chlebek na domowym zakwasie :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    domowy chlebek najlepszy
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    @Bernadetta przekonałaś mnie :o)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Nemsik

    musze zrobic
  • 2
    original
    Opublikowano

    Wacław

    na pewno pyszny !
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Spróbuję :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    kasienka23

    wypróbuję ten przepis!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !