Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Śmietankowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 50 g
jajko 6 szt.
mąka 1 szklanka
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
śmietana 30% 400 ml
śmietan fix
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
cukier puder 2 łyżki
dżem truskawkowy
cukier puder 1 szklanka
sok z cytryny
czekolada
herbata 1/2 szklanki
rum 1 łyzka

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Śmietankowy

Biszkopt: Jajka utrzeć z cukrem na puszytą masę, wymieszać z resztą składników. Ciasto wylać do wysmarowanej margaryną Kasia i posypanej tartą bułką formy, piec 30 min. w 180*C. Biszkopt przekroić na pół. Masa: Żelatynę namocz, rozpuść. Dobrze schłodzoną śmietanę ubij cukrem pudrem, dodaj śmietan-fix. Połącz z żelatyną i owocami kandyzowanymi. Lukier: Połącz cukier puder z sokiem z cytryny. Dobrze wymieszaj. Poncz: Zaparz mocną Herbatę. Ostudź. Połącz z rumem. Ponczem nasącz biszkopty. Biszkopt przełóż połową masy, następnie rozsmaruj warstwę dżemu truskawkowego. Dekoracja: Pozostałą masę rozsaruj na bokach tortu i obsyp startą czekoladą. Wierzch tortu udekoruj lukrem. Zrób dekorację wg. uznania. Schłódz w lodówce. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka170
Agnieszka170 15.01.2012 09:51
...muszę zrobic mniam
caralajna 13.01.2012 21:41
ahh kuszące

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak