Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

GRUSZKOWA PYCHOTKA

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 50 g
śmietana 30% 400 ml
cukier 200 g
cukier wanilinowy
kakao 50 g
jajko 5 szt.
mąka 375 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
gruszki 6 szt.
śliwki 6 szt.
orzechy laskowe 100 g
rodzynki 100 g
miód 3 łyżki
skórka z pomarańczy

Przepis i sposób przygotowania na: GRUSZKOWA PYCHOTKA

CIASTO: Do śmietanki dodać cukier, cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Ubić na sztywno. Mieszając dodawać po jednym jajku. Mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia przesiać, wymieszać z pianą. Następnie dodać orzechy i rodzynki. Blachę do ciasta wysmarować margaryną KASIA i posypać tartą bułką. Wylać ciasto. NADZIENIE: Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, włożyć do środka po jednej śliwce. Gruszki wetknąć w ciasto ogonkami do góry, posypać orzechami. Piec 70 min. Wyjąć, wystudzić. Miód zagotować ze skórką pomarańczową. Syropem posmarować wierzch.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 13.01.2012 21:39
wow, prezentuje się niesamowicie z tymi gruszkami z ogonkami do góry :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak