Sposób przygotowania

W mleku z dodatkiem 1 łyżki mąki i 1 łyżki cukru rozpuścić drożdże i zostawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę dodać do niej cukier i cukier waniliowy oraz sól, wymieszać na sucho, następnie dodać jajka, ocet i wyrośnięte drożdże, dokładnie wymieszać na koniec dodać przestudzony tłuszcz i wyrobić gładkie ciasto(ciasto jest luźno, ale odkleja się od ręki), odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać troszkę maki i wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto, maczając dłonie w mące rozciągnąć ciasto na 1.5 cm placek, szklanką wyciąć krążki i na każdym umieścić porcję marmolady, zlepić pączki i zostawić do wyrośnięcia. W garnku rozgrzać odpowiednią ilość tłuszczu i smażyć pączki na złoty kolor, wkładając je do garnka miejscem sklejenia. Musicie mi uwierzyć na słowo bo zdjęcie tego nie oddaje, ale wszystkie pączki bardzo ładnie pękają i wyglądają jak mniej lub bardziej rozwinięte pączki róż. Usmażone pączki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i ozdobić lukrem lub tylko posypać cukrem pudrem.

Komentarze

  • 2
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    ładne, moja babcia takie robiła :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    iziona

    Może nawet i z tego przepisu bo jest z bardzo starej książki
  • 2
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Nic nie zastąpi pączków z konfiturą różaną:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Barbara33

    apetyczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    Co prawda tłusty czwartek już dawno za nmi, ale chyba po Świętach zabiorę się za pączki:):)
  • 0
    original
    Opublikowano

    elaa

    fajne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !