Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka parzona

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
mleko 1/2 szklanki
żółtko jajek 10
cukier puder 15 dag
masło 15 dag
kieliszek wódki
skórka pomarańczowa 1-2 garść
drożdże 7 dag

Przepis i sposób przygotowania na: babka parzona

25 dag mąki sparzyć mlekiem i bardzo dokładnie wymieszać. Przykryć i zostawić do wystygnięcia. Dodać 7 dag drożdży i ponownie wymieszać oraz odstawić do wyrośnięcia. Żółtka ubić z cukrem następnie dodać rozczyn z pozostałą mąką. Dokładnie wyrobić ciasto. Dodać roztopione masło, wódkę i skórkę. Powstałym ciastem wypełnić formę na babkę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcie. Upiec. Wierzch posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bogumiła3 17.09.2010 21:04
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak