Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura gruszkowo-pomarańczow ze świeżym imbirem

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszki 1 kg
pomarańcze 1 kg
imbir świeży 4 - 5 cm
cynamon
kardamon
Goździki całe Prymat
wanilia
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura gruszkowo-pomarańczow ze świeżym imbirem

Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, pomarańcze obrać, podzielić i wyczyścić z błonek. Gruszki i pomarańcze włożyć do garnka z grubym dnem, posypać cukrem i smażyć aż gruszki zmienią się w jednolitą masę. Imbir obrać, zetrzeć na tarce, laskę wanilii przeciąć i wydobyć ziarenka, goździki rozkruszyć ( ale dosyć grubo i dodać przyprawy do masy owocowej razem z przyprawami. Nie podaję ilości cukru gdyż to kwestia gustu i słodkości owoców - ja lubię gdy konfitura jest kwaskowa.
Smażyć do czasu odparowania wody, ja lubię dosyć gęstą. Gorące włożyć do słoiczków, mnie z tego przepisu wyszło ok, 5 małych słoików.

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 27.02.2012 21:32
coś nieprawdopodobnego!
cooleczka 02.02.2012 14:11
zapowiada się pysznie jak większość przepisów:) będę większość z nich próbować, zwłaszcza paszteciki i gruszki w winie do mięsa :)
Ewaaa 13.01.2012 11:22
Super! Tego właśnie szukałam, dodaję do swojej księgi i mam zamiar wypróbować. Dziękuję za przepis :) *świeży

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak