Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kiszoną kapustą i papryką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl
jajko 1 szt
oliwa 2 łyżki
kapusta kiszona 1/2 kg
papryka 1 szt
czosnek 2 ząbki
słonina wędzona 10 dag
cebula 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
angielski ziele 4-5 ziaren
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa Przyprawa do zup Kucharek- do smaku
woda 200 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kiszoną kapustą i papryką

Kapustę włożyć do garnka, wlać wodę dodać listek laurowy, angielskie ziele i gotować do miękkości, odcedzić, ostudzić, posiekać. Paprykę obgotować w wodzie, ostudzić, zdjąć skórę, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Na patelni stopić pokrojoną w drobną kostkę wędzoną słoninę, wsypać posiekaną cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać kapustę, paprykę, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić do smaku pieprzem, solą, przyprawą maggi, wymieszać. Na stolnicę przesiać mąkę, wbić jajko, wlać 1 łyżkę oliwy, ciepłą wodę i starannie wyrobić ciasto. Następnie rozwałkować, wycinać krążki. Na każdy krążek ciasta nakładać farsz, złożyć na pół i zlepić. Wrzucać do wrzącej osolonej wody z dodatkiem 1 łyżki oliwy i gotować około 5-7 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 23.04.2013 19:00
ciekawe z papryką jeszcze nie próbowałam :)
IlonaAlbertos 11.01.2013 00:51
Z papryką nie robiłam, ciekawe jak smakuje to połączenie.
m1monika 02.05.2012 11:32
pyszne :-)
przejs 12.01.2012 23:26
uwielbiam pierogi.a dodatek papryki bardzo ciekawy!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak