Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt ananasowo-kokosowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 4 sztuki
mąka 3/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Blat kokosowy
białko 5 sztuk
cukier 1 szklanka
wiórki kokosowe 200 gramów
Krem:
ananas w puszce 1 puszka
margaryna 1 kostka
budyń śmietankowy 2 torebki

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt ananasowo-kokosowy

Najpierw pieczemy biszkopt. Ubijamy na sztywno białka, dodajemy do nich cukier, następnie żółtka i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy na dużej blaszce około 20 minut w 180 stopniach. Zimy kroimy na pół.

Kolej teraz na blat kokosowy, który tak na prawdę jest kokosową bezą. Ubijamy białka na sztywno i dodajemy cukier. Miksujemy aż cukier się całkowicie rozpuści, a masa stanie się lśniąca. Na koniec wsypujemy wiórki i delikatnie mieszamy. Bezę pieczemy na blasze takiej samej wielkości co biszkopt, koniecznie na papierze do pieczenia około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Krem:
Ananasy odsączamy z syropu i kroimy w kostkę. Syrop mieszamy z wodą, tak, byśmy uzyskali 1,5 litra płynu, na którym gotujemy budyń z dwóch torebek. Budyń należy wystudzić. Margarynę ubijamy na puch z cukrem i porcjami dodajemy budyń. Na koniec wrzucamy ananasy i delikatnie mieszamy.

Teraz układamy ciasto. Na spodzie znajdzie się biszkopt przełożony większością kremu. Resztę kremu smarujemy wierzch biszkoptu i przykrywamy kokosową bezą. Całość warto polać polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak