Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek angielski z kremem śmietanowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
margaryna 1 kostka
mleko 1 szklanka
cukier puder 300 gramów
jajko 5 sztuk
cukier waniliowy 1 torebeczka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao
Krem:
margaryna 1 kostka
cukier puder 200 gramów
śmietana 18 proc 1 szklanka
cukier waniliowy 1 torebeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Placek angielski z kremem śmietanowym

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, a na koniec dodajemy kolejno żółtka. Mleko delikatnie podgrzewamy i dodajemy do ciasta na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do ciasta dodajemy kakao-według uznania, ja lubię mocno czekoladowe. Na koniec ubijamy na sztywno białka i delikatnie łączymy z ciastem, które przelewamy w dużą prostokątną blachę i pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu ciasto należy wystudzić i zimne przekroić na dwa placki.

Na krem ucieramy miękką margarynę z cukrem pudrem na puch. Kolejno dodajemy porcjami śmietanę wymieszaną z cukrem waniliowym i aromatem( ja zazwyczaj dodaję śmietankowy). Ciasto przełożyć kremem i wstawić do lodówki na kilka godzin. Najlepiej smakuje na drugi dzień, polane czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak