Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

JABŁECZNIK POD PIERZYNKĄ

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 200 gram
jajko 3 sztuki
rodzynki 10 dag
cukier 1 szklanka
mleko 4 łyżki
mąka 1,5 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 opakowanie
cytryny 1 sztuka
cynamon Prymat 1 łyżeczka
migdały 1/2 szklanki
jabłko kwaśne 2 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: JABŁECZNIK POD PIERZYNKĄ

Kroki postępowania

1
Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce, po czym skropić sokiem z cytryny. Masło utrzeć z ½ szklanki cukru i 3 żółtkami. Do masy dodać cukier waniliowy i mleko. Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną, po czym dodać proszek do pieczenia i wsypać do otrzymanej masy. Całość zmieszać.
Krok 1 - JABŁECZNIK POD PIERZYNKĄ foto
2
Ciasto wylać do formy, na to ułożyć jabłka. Rodzynki wymieszać z cukrem, cynamonem i płatkami migdałów, a następnie posypać na jabłka. Piec w temperaturze 200 C przez 25 minut.
Krok 2 - JABŁECZNIK POD PIERZYNKĄ foto
3
Następnie na wierzch wyłożyć białko ubite na sztywno z resztą cukru.
Krok 3 - JABŁECZNIK POD PIERZYNKĄ foto
4
Ponownie umieścić ciasto w piekarniku i piec przez kolejne 25 minut.
Krok 4 - JABŁECZNIK POD PIERZYNKĄ foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata23 09.01.2014 07:30
super wygląda
kate.500 23.12.2013 08:08
pyszne ciasto
Seba 26.10.2013 09:23
fajny przepis
caralajna 09.10.2013 07:44
smaczny deser
IKrakowianka 04.10.2013 19:23
super ciasto
malina 23.09.2013 12:43
niby tradycyjny a inny
Bernadeta1 16.09.2013 10:12
na pewno smaczny i chętnie zjem kawałeczek do kawy
joanna77 27.07.2013 16:24
bardzo lubię jabłeczniki
adelajda 12.06.2013 08:48
jabłecznik bardzo lubię
Katarzyna59 16.01.2013 08:58
super
Krystyna32 01.01.2013 07:52
pycha
pestka 05.11.2012 05:53
super śniadanie
smakowita 28.05.2012 09:15
same pyszności
hastalavista 25.05.2012 23:25
pyszności :)
Grazyna0211 28.04.2012 19:44
pycha
Renia1 02.04.2012 17:37
super ciacho
Kaja35 07.03.2012 09:50
super
Ewelina38 03.03.2012 23:50
rewelacyjne ciasto
zuzanna_z 29.02.2012 11:54
upiekłam rzeczywiscie rewelacja
IZABELA29 29.02.2012 10:07
szkoda,że nie ma jego w przekroju..
IrenaM 23.02.2012 10:14
jabłecznik to moje ulubione ciasto
Anna152 10.02.2012 08:45
na pewno sprobuje
Anna152 10.02.2012 08:45
na pewno sprobuje
Rogalik 07.02.2012 21:24
pyszny
Maniek2 25.01.2012 15:48
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak