Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka rybno-szpinakowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Filet rybny bez skóry 600 g
mleko 300 ml
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt.
ziarenka pieprzu 7 szt.
cebula 1 szt.
mąka 40 g
masło 40 g
szpinak mrożony 450 g
śmietana kremowa 30% 150 ml
ser żółty 200 g
czosnek 1 ząbek
sok z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku
Kwiat gałki muszkatołowej
natka pietruszki 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka rybno-szpinakowa

Kroki postępowania

1
Na patelnię wlać mleko,włożyć filety,dodać ziarenka pieprzu,liść laurowy i pokrojoną w talarki cebulę.Zagotować,przykryć i dusić na wolnym ogniu 10 minut.Rybę przełożyć na talerz,a mleko przecedzić przez sito.Powinno być go 300ml.Gdyby było mniej trzeba mleka dolać.Szpinak doprawić i odparować wodę.Przyprawić do smaku solą,pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.W rondelku roztopić masło,dodać mąkę i podsmażać uważając by się nie zrumieniła.Zdjąć z ognia i cały czas mieszając wlewać mleko,które zostało z gotowania ryb.Postawić z powrotem na ogień i gotować,aż sos zgęstnieje.Dodać śmietankę,natkę pietruszki,doprawić solą,pieprzem i zmielonym kwiatem gałki muszkatołowej.
Krok 1 - Zapiekanka rybno-szpinakowa foto
2
Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym masłem),doprawić solą i pieprzem,skropić sokiem z cytryny.
Krok 2 - Zapiekanka rybno-szpinakowa foto
3
Na rybę wyłożyć wcześniej przygotowany szpinak.
Krok 3 - Zapiekanka rybno-szpinakowa foto
4
Zalać całość sosem beszamelowym,posypać startym serem i wstawić do nagrzanego do 200*C piekarnika.
Krok 4 - Zapiekanka rybno-szpinakowa foto
5
zapiekać ok.35 minut.
Krok 5 - Zapiekanka rybno-szpinakowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 01.12.2012 20:58
ryba dobrze wpasowuje się w smak szpinaku. Tak przygotowana zapiekanka będzie doskonałym daniem
Anna169Hosz 19.11.2012 11:05
Wygląda na bardzo smaczna.
Karolek1 08.06.2012 20:55
uwielbiam szpinak, więc warto spróbować...
stokrotka 12.01.2012 11:01
pyszności
Agnieszka_B 12.01.2012 10:14
Wygląda fantastycznie, a smak... już nie mogę się doczekać kiedy wypróbuję:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak