Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

duszone kuropatwy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kuropatwy 2 szt
pieprz 1/4 łyżeczki
boczek wędzony 2 plastry
oliwa 2 łyżki
wino białe wytrawne 1/2 szkl.
ząbki czosnku 3 szt
Goździki całe Prymat 2 szt
groszek 150 g
natka pietruszki 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
szalotki 8 szt
marchew 2 szt
sól 1,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: duszone kuropatwy

Z pokrojonego boczku usmażyć skwarki, wyjąć i na tłuszczu przesmażyć kuropatwy. Odłożyć w ciepłe miejsce. Dolać na patelnię szklankę wody i wino, zagotować i przelać do żaroodpornego naczynia. Włożyć obrany czosnek, liść laurowy, goździki, skwarki i ptaki. Dusić pod przykryciem ok. 30 min. Dodać pokrojone ziemniaki, marchew i cebulę. Dusić ok. 10 min. Wsypać groszek i pozbawione pokrywki dusić ok. 5 min. Gdy kuropatwy i jarzyny będą miękkie posypać natką i podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 17.05.2012 15:29
No tak, wykwintne.
Marzena34 20.03.2012 16:13
danie wykwintne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak