Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp w galarecie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karp 1-1,5 kg
marchewki 2
pietruszka 1
pora 1/2
ziele angielskie
ocet winny 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Karp w galarecie

Marchewkę i pietruszkę oskrobać. pora umyć. Karpia wypatroszyć, dokładnie oskrobać z łusek, umyć i osuszyć. Włożyć rybę do dużego garnka wraz z warzywami oraz przyprawami. Zalać taką ilością wody, żeby ryba była przykryta i gotować ok. 30 minut na małym ogniu. Następnie łyżką cedzakową wyłowić rybę i odstawić do ostygnięcia. Bulion dokłądnie przecedzić, zostawić marchewkę. Gdy ryba ostygnie, delikatnie usunąć wszelkie ości i podzielić ją na niewielkie kawałki. Do wywaru dodać ocet, doprawić do smaku solą i pieprzem, dolać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzątku żelatynę. Na dużym półmisku ułożyć rybę, ozdobic np. marchewką i zalać tężejącą żelatyną, wstawić na kilka godzin do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 21.10.2013 12:13
Pyszna rybka
fotoviderek 23.09.2013 08:17
Świetna rybka :)
Wacław 06.07.2012 10:11
extra kolacja
MAR3STA 13.01.2012 12:35
ekstra karpik i cała reszta
kasiaw 12.01.2012 20:47
ładnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak