Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieprzowina duszona z brzoskwiniami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso wieprzowe bez kości 1 kg
brzoskwinie 40 dag
śliwki suszone 20 dag
śmietanka 1/2 szkl
sok z cytryny 1/2 łyżki
wino białe wytrawne 1/4 szkl
masło 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
otarta skórka z cytryny 1/2 łyżeczki
oliwa 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
Przyprawa curry orientalna Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowina duszona z brzoskwiniami

Śliwki pokroić na połówki, zalać wrzącą wodą, odłożyć na 1/2 godziny. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, przyprawą curry, skórką cytrynową, solą i pieprzem. Mięso umyć osuszyć pokroić w kostkę, wymieszać z marynatą i odłożyć w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Następnie w rondlu rozgrzać masło, włożyć mięso, podsmażyć, wlać wino, przykryć i dusić około 10 minut. Brzoskwinie sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, usunąć pestki pokroić na cząstki. Pokrojone brzoskwinie i zamoczone śliwki wymieszać z mięsem, dusić około 8 minut. Mąkę wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody, połączyć ze śmietaną, dodać do sosu, zagotować. Przyprawić do smaku. Podawać z ryżem, kaszą lub pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 21.06.2013 07:42
chętnie spróbuję
pipi765 20.01.2012 11:20
pyszne musi być

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak