Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piersi z kurczaka z duszonymi porami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

por 1 szt
masło 35 g
filet z kurczaka 400 g
mąka 1 łyżka
śmietana 30% 1/4 szklanki
cytryna do skropienia
sól do smaku
tymianek 1 lyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Piersi z kurczaka z duszonymi porami

Pora myjemy, odcinamy ciemnozieloną część liści.Kroimy wzdłuż na cztery części, po czym kroimy w poprzek na kawałki grubości około pół centymetra. 30 g masła roztapiamy w rondelku, dodajemy do niego pokrojone pory,połowę tymianku i solimy. Dusimy pod przykryciem ,aż pory będą szkliste. W międzyczasie piersi z kurczaka przekrawamy wzdłuż na cieniutkie filety.Lekko je rozbijamy tłuczkiem do mięsa (ja pokroilam je na mniejsze kawałki), solimy, pieprzymy, posypujemy pozostałym tymiankiem.Obtaczamy w mące. Roztapiamy na patelni resztę masła i obsmażamy na nim lekko nasze filety.Kiedy pory są już miękkie, dodajemy do nich śmietankę. Powoli zagotowujemy na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Podsmażonego kurczaka wkładamy do sosu, przykrywamy i dusimy kilka minut na małym ogniu. Gotowe skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy mielonym pieprzem.Najlepiej, jeśli jest to świeżo zmielony pieprz. Potrawa super smakuje z pure ziemniaczanym lub ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fasola 11.01.2012 17:55
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak