Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowy kurczak

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

białko 2
mąka kukurydziana 4 łyżeczki
sól do smaku
filety z kurczaka 50 dag
olej do smażenia
plastry cytryny do przybrania
sos
mąka kukurydziana 4 łyżeczki
woda 200 ml
starta skórka z cytryny 1 szt.
sok z cytryny 4 łyżki
ciemny sos sojowy 1 łyżka
ocet ryżowy 4 łyżeczki
cukier 2 lyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowy kurczak

Kroki postępowania

1
Lekko roztrzepać białko w miseczce z mąką kukurydzianą i solą.
Krok 1 - Cytrynowy kurczak foto
2
Mięso umyć osuszyć, przekroić horyzontalnie na pół, po czym pokroić w paseczki.
Krok 2 - Cytrynowy kurczak foto
3
Dodać je do przygotowanej mieszanki i delikatnie wymieszać, aby wszystkie dokladnie były pokryte.
Krok 3 - Cytrynowy kurczak foto
4
Odłożyć na bok.
Krok 4 - Cytrynowy kurczak foto
5
Wlać olej do woka lub rondelka z grubym dnem. Podgrzewać na średnim ogniu, aż będzie gorący, ale nie zacznie dymić. Smażyć po kilka kawałków kurczaka przez około 2 minuty, aż będą lekko rumiane,
Krok 5 - Cytrynowy kurczak foto
6
Wyjąć łyżką cedzakową i osączyć na papierze kuchennym - podczas smażenia pozostałego mięsa.
Krok 6 - Cytrynowy kurczak foto
7
Wymieszać mąkę kukurydzianą z 4 łyżkami wody na gładką masę. Dodać pozostałe składniki sosu i dobrze wymieszać.
Krok 7 - Cytrynowy kurczak foto
8
Ostrożnie wylać olej. Wlać mieszaninę sosu i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, stale mieszając, aż sos zgęstnieje i stanie się błyszczący. Wrzucić do niego kurczaka i podgrzewać przez ok. 2 minuty mieszając, aż mięso równomiernie pokryje się sosem cytrynowym.
Krok 8 - Cytrynowy kurczak foto
9
Wyłożyć na talerze i ozdobic plasterkami cytryny. Podawać z ryżem. I brokułami. Na przykład...
Prócz odrobiny - dużej szczypty - soli w \"cieście\" i sosu sojowego w tym daniu nie ma soli. Jeszcze brokuły gotuję w lekko osolonej wodzie, bo wyczytałam kiedyś, że ryż gotowany po chińsku jest bez soli. I tak właśnie robię. Może to jedynie kwestia przyzwyczajenia, ale danie wcale nie jest mało słone. Tu użyłam ryżu jaśminowego.
Krok 9 - Cytrynowy kurczak foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malina 14.09.2013 12:17
świetna propozycja na kurczaka
haniaa 13.01.2013 08:35
ale to musi być smaczne...
pacpaw 01.12.2012 21:07
pachnie mi tu kuchnia azjatycka. Jak zakupię wok będzie to pierwsze danie jakie na nim zrobię. Nie mogę przegapić takiego dania
caffee_tea 13.07.2012 23:09
super przepis
Jarlin 12.01.2012 11:25
smaczny :)
stokrotka 12.01.2012 11:07
świetny -przepis
sylwia / sytofala 11.01.2012 22:06
smakowity :)
Ewa6274879 11.01.2012 21:22
super, robię podobnie :)
SmacznaPyza 11.01.2012 18:53
świetny, bardzo mi się podoba

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak