Sposób przygotowania

Ciasto:
Białka jajek ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywną bezę, dodać do niej cukier i nadal ubijać do uzyskania sztywnej bezy. Żółtka jajek dodać do ubitych białek i ostrożnie wymieszać, następnie połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na koniec ostrożnie połączyć z migdałami. Ciasto wylać na dużą, płaską blaszkę, najlepiej taką co jest na wyposażeniu piekarnika koniecznie wyłożoną papierem do pieczenia. Piec kilka minut w gorącym piekarniku, po upieczeniu jeszcze gorącą zwinąć i zawinąć w ściereczkę, tak zostawić do wystudzenia.
Nadzienie:
Galaretkę rozpuścić w 1.5 szklanki gorącej wody i zostawić do przestudzenia do zimnej galaretki dodać wiśnie i zostawić do momentu kiedy galaretka będzie gęsta, ale jeszcze nie całkiem zastygnie.
Zimną roladę rozwinąć i posmarować gęstą galaretką, ostrożnie ponownie zwinąć i odstawić do lodówki, aby dokładnie zastygła. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i śmietan-fiksem, posmarować nią zastygniętą roladę, posypać czekoladowymi kropelkami lub startą czekoladą, ponownie wstawić do lodówki, aby wszystko nam dokładnie zastygło.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika111

    pyszności aż miło popatrzeć :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    stokrotka

    ale pięknie się prezentuje
  • 1
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    piękna i bardzo kusząca:)
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    rewelacja!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    mikrusiak

    ślinka cieknie...;P
  • 3
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Połączenie wiśni i migdałów zawsze smakuje doskonale:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    smakosz1988

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !