Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z marchewki i kalarepek

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchewka 1/2 kg
kalarepka młoda 1/2 kg
cebula dymka ze szczypiorkiem 5 szt
majonez 1/2 szkl
chrzan tarty 2 łyżeczki
masło stopione 1/3 szkl
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szkl
sól 1 łyżeczka
pieprz do smaku
ser żółty 10 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z marchewki i kalarepek

Marchew i kalarepę obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wrzącej osolonej wody i ugotować na półmiękko, odcedzić. 1/2 szkl wywaru wymieszać z majonezem, startym chrzanem i posiekaną cebulką razem ze szczypiorem, solą i pieprzem. Warzywa włożyć do naczynia żaroodpornego, polać sosem z majonezu, posypać żółtym serem, bułką tartą i skropić stopionym masłem. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Zapiekać aż bułka na wierzchu lekko się zrumieni. Podawać jako dodatek do obiadu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 11.03.2014 17:13
Super pomysł.
Ewelina38 06.01.2013 17:46
taka zapiekanka musi być bardzo smaczna, a ja tak lubię kalarepki... :)
Rogalik 09.05.2012 20:30
pyszna
mimi 13.04.2012 20:29
super
irenka 11.04.2012 13:07
świetna,na pewno spróbuję
irenka 11.04.2012 13:07
świetna,na pewno spróbuję
Seba 20.02.2012 10:02
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak