Sposób przygotowania

Na rozpuszczonym smalcu wytopić skwarki z pokrojonego boczku, wyjąć i odłożyć. Obsmażyć posolone i popieprzone porcje kurczaka na złoty kolor, wyjąć, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce. Posiekaną paprykę, cebulę i czosnek wrzucić na pozostały tłuszcz i zeszklić. Posypać papryką, dodać obrane ze skóry i wydrążone pomidory i na dużym gazie gotować przez ok. 5 min. mieszając do odparowania. Sos przełożyć do większego garnka i zalać 3/4l wrzątku. Dodać groszek, ryż, szafran i łyżkę soli. Włożyć kawałki kurczaka, pomieszać i zagotować. Zmniejszyć płomień, przykryć i na podstawce na słabym gazie gotować ok. 30 min. Posypać natką i wstawić do ciepłego pieca na 15 min.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Marzena34

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Można się tym najeść do syta.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !