Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka cielęca w winnej marynacie

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbka cielęca 1/2 kg
sok z cytryny 4 łyżki
cebula 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
otarta skórka z cytryny 1/4 łyżeczki
majeranek 1 łyżeczka
oliwa 3 łyżki
masło 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
banan 3 szt
wino czerwone wytrawne 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka cielęca w winnej marynacie

Do naczynia wlać wino, dodać utartą na tarce cebulę, pokruszony listek laurowy, sok z cytryny, otartą skórkę, majeranek, pieprz, dokładnie wymieszać. Wątróbkę umyć, oczyścić z błon, pokroić na plastry, włożyć do marynaty, przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzin. Następnie wątróbkę wyjąć z marynaty, osuszyć i obsmażyć na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła. Przełożyć do garnka, oprószyć solą, obłożyć obranymi ze skórki i pokrojonymi w plasterki bananami, zalać marynatą i dusić przez 10 minut. Podawać z ryżem lub kaszą i surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 04.03.2014 20:29
Super przepis.
olkaaa 22.06.2012 09:07
jeszcze nie próbowałam
pipi765 20.01.2012 11:22
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak