Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Okoń zapiekany z kartoflami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

okoń 800 g
sól 1,5 łyżeczki
cytryna 1 szt
oliwki czarne 4 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
ząbki czosnku 2 szt
natka pietruszki 1 łyżka
papryka 2 łyżki
ziemniaki 3 szt
pieprz do smaku
sól do smaku
oliwa 1/2 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Okoń zapiekany z kartoflami

Oliwą wysmarować żaroodporne naczynie i wyłożyć plasterkami posolonych i popieprzonych ziemniaków. Okonie posolić i ułożyć na ziemniakach. Naciąć po bokach na długość ok. 5 cm i głębokość ok. 5mm. W nacięcia włożyć kawałki cytryny, skórką do góry. W miejscu oczu włożyć po oliwce. Wymieszać natkę z posiekanym czosnkiem, papryką i tarta bułką. Ryby polać oliwą, z boku dolać szklankę wrzątku. Piec ok. 3o min. w temp. 180 st. posypane przyprawami. Podawać gdy ziemniaki będą miękkie, a ryba nie będzie się rozpadać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariel78 03.06.2012 13:46
pycha
gusia1000 16.05.2012 22:36
Dobra ryba.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak