Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

piernik z suszonymi śliwkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
cukier 1,5 szklanki
miód 1 szklanka
śliwki suszone 2 garście
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
masło 1 łyżka
jajko 3 szt
wódka 1 kieliszek
kakao 3 łyżki
sól szczypta
masło
Bułka tarta klasyczna Prymat
goździki mielone 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: piernik z suszonymi śliwkami

Śliwki kroimy na małe kawałki,sodę rozpuszczamy w kilku łyżkach mąki,dodajemy kakao,wódkę i dokładnie mieszamy..Do rondelka wlewamy miód dodajemy cukier cynamon i gozdziki i doprowadzamy do wrzenia następnie gotujemy na małym ogniu przez minutę,następnie studzimy.Dodajemy jajka i energicznie mieszamy a potem dodajemy mąkę.W kolejności dodajemy sodę z wódką i kakao oraz śliwki szczyptę soli.Ciasto dokładnie mieszamy,masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.Pieczemy około godziny w 200 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak